Live Streaming

Het is meestal essentieel voor de boodschap van de video. Net als bij een reclamevideo kan het gaan om een mobiele toepassing, maar ook om een huis van een huiseigenaar, een film of een album. De relatie tussen de boodschap en het merk/product is zodanig dat het onderwerp een afspiegeling vormt van het te promoten product.

Het meest voorkomende type video dat merken uitzenden is een testimonial testimonial is een korte boodschap aan de kijker die zijn of haar verhaal vertelt over de voordelen van het product van het bedrijf. De boodschap staat centraal in de video.

Het volgende voorbeeld toont een promotievideo. Wij scheiden de persoonlijke bekentenis van de klanten en de productaankondiging om na te gaan of het bedrijf waarde levert aan zijn klanten of aan het grote publiek.

Voorbeeld 1: Een promotievideo waarin wordt beweerd dat Smart Shoes de beste winkelervaring van alle schoenen biedt.

De luchtvaartmaatschappij klinkt als het antwoord voor het probleem van de klant. Zij heeft ten minste twee expediteurs in het land. De klant vindt het vreugdeverhaal van een gezinsreis, gevolgd door de onthulling dat de waarde van het product ligt in het transportgemak. Van bovenaf krijgt de klant een duidelijk beeld van wat Smart Shoes te bieden heeft met behulp van een 3D-navigatie op de smartphone. Aan de onderkant krijgt de klant duidelijke informatie over het nieuwe product. Tot slot legt de verteller uit dat de transportcomponent van de hotelrondreis goedkoper is dan het huren van een vliegtuig.

Voorbeeld 2: Een promotievideo waarin de veelzijdigheid van het vliegtuig wordt benadrukt.

Voorbeeld 3: Een promotievideo waarin wordt gezegd dat het product Smart Shoes en de schoenen in 36 landen verkrijgbaar zijn.

Er wordt ook veel nadruk gelegd op de video zelf, omdat marketingdeskundigen graag zien dat de video goed in elkaar zit. Hij moet de producten laten zien zoals ze in de winkel liggen en in het dagelijks gebruik, niet alleen in de promotievideo’s.

Promotionele video’s worden meestal gebruikt binnen een reclamevideo. Promotionele video is op zichzelf geen reclamevideo. Het impliceert dat het merk voorzichtig is met de verwachte clicks. Marketing onderzoeken sturen promotionele video’s naar potentiële klanten over de hele wereld via de sociale media, en vragen hen om de video te delen door middel van tekst of in een blog post.

In een promotievideo worden producten of diensten gepromoot. In het bovenstaande voorbeeld wilde het bedrijf duidelijk maken dat zijn merk niet alleen de bouwsector ondersteunt, maar ook een leverancier is.

Het publiek voor de video, dat niet bereikt kan worden met de advertentie, kan wel bereikt worden met de promotievideo. In het geval van de aanbiedingen via sociale media tijdens dit onderzoek, vragen marketingonderzoeksafdelingen de consumenten bijna altijd om de video te delen via een blog. De critici beweren weliswaar dat informatieve inhoud niet per se beter is dan discussie tussen experts. Maar de critici verzuimen erop te wijzen hoe het gebruik van sociale media het onderzoek te eenvoudig zou kunnen maken.

Voorbeelden van promotievideo’s van enkele bekende merken zijn de schoenen van Nike en de smartphone die Sainsbury’s cadeau geeft. Het maakt niet uit in welke markt hij thuishoort, de promotionele video kan de grenzen van de marketingafdeling doorbreken tot in het hoofd van de klant. Zijn boodschap staat nu centraal in de commerciële strategie.

Conclusie:

Promotionele video’s zijn een onderdeel van de kantoorcultuur geworden. Marketingafdelingen hebben er zwaar in geïnvesteerd en de investeringen in sociale media blijven toenemen. Omdat marketing nu vanuit verschillende invalshoeken wordt ondervraagd. Soorten verantwoorde marketing komen vanuit verschillende velden naar boven. Traditionele marketing moet zijn model aanpassen of voor andere uitdagingen komen te staan.